Meny
 
Tips og råd for reise med barn

Tips og råd for reise med barn

Nå er det endelig ferietid! Når du skal ut og reise med barn, er det viktig å tilpasse reisen etter barnet. Det er ofte ikke så enkelt som det høres ut som.

Beregn god tid og vær fleksibel. Ting går ikke alltid helt som planlagt!

 

Et tips er å involvere barna i planleggingen. Det gir dem en følelse av at det er deres ferie også, og entusiasmen for pakking og selve reisen blir større. Ved å snakke om stedet og flyturen, for eksempel, kan dere overføre de positive forventningene til barna.

 

La ikke opplegget bli for omfattende! Ferien er en unik mulighet til å være sammen med barna i fred og ro og å oppleve nye ting sammen.

 

Huskeliste for ferieturen

Hva man trenger på turen avhenger selvfølgelig av hvor man skal, men her er noen tips til hva dere trenger:

 

 • Pass til barna
 • Reisetrille
 • Vogn/Prampack
 • Reiseseng
 • Babycall
 • Myggnetting til vogn og evt. reiseseng
 • Bleier
 • Parasoll
 • Våtservietter
 • Koseklut/kosedyr
 • Solkrem
 • UV-badetøy
 • Bæresele/bæresjal/bæremeis
 • Stol for stol eller stol for bord
 • Smokker
 • Førstehjelpspakke
 • Solskjerming til bilvinduene
 • Info (armbånd for barnet med foreldrenes telefonnummer på)
 • Solhatt
 • CD’er, DVD’er og/eller iPad

 

Sikkerhet og bilkjøring

Barnas Hus er svært opptatt av at barna sikres riktig i trafikken. Deres anbefaling er derfor at dere tar med egen bilstol på reise. Skal dere for eksempel leie bil i utlandet, er sjansen for å få en stol som kan brukes bakovervendt så å si lik null. Spørsmålet dere må stille dere selv er om dere er villige til inngå kompromiss når det gjelder sikkerheten. I sydligere strøk kjøres det ofte fortere og mer aggressivt enn her hjemme. Er dere da komfortable med å ta til takke med en forovervendt stol hvor dere verken kjenner historikken eller testresultatene?

 

Kaja Jørgensen hos Barnas Hus har utstrakt erfaring med å leie bil i utlandet.

 

"Etter å ha sett hvordan bilstolene ofte ligger slengt i et rom i parkeringshuset, har det vært uaktuelt for oss å bestille bilstoler gjennom leiebilselskapet. Stolene bærer preg av uforsiktig bruk og er ofte gamle. Vi har på det meste reist med tre bilstoler hjemmefra. Tre barn og mye bagasje krever en del ved avreise, men sikkerheten til barna våre betyr alt."

 

 

Juni er toppmåneden for å bytte bilstol. Det skyldes blant annet at mange undersøker om det er tid for å bytte til neste størrelse før de legger ut på ferieturen. Det er smart! For barn som er i ferd med å vokse ut av babybilstolen, kan bilturen bli morsommere i en stol tilpasset sin egen høyde, fordi de kommer høyere opp og kan se mer ut av vinduet.

 

I tillegg til en god bilstol, er en ryddig og fornuftig pakket bil det viktigste du kan gjøre for en trygg biltur. All bagasje bør være godt sikret. Selv brusflasker og kosebamser kan gjøre stor skade i en kollisjon. Bagasje i bagasjerommet bør sikres under trekk/hattehylle, og ikke minst nett eller gitter mellom bagasjerom og baksete. Skrekkscenrioet er kofferter som stables i høyden! Tenk nøye gjennom størrelsen på bilen hvis dere skal leie.

 

Underholdning i bilen kan gjøre bilturen enklere. Men en løs iPad, annet nettbrett eller DVD-spiller på fanget kan være svært skadelig i en kollisjon! Det finnes gode løsninger for å sikre slike enheter i bilen. For barnas sikkerhet; finn løsninger som både er trygge og gir glede!

 

 

Et lite tips om du skal ta med bilstol på reise, er å kjøpe et sommertrekk. Dette er laget i et materiale som gjør det mer behagelig for barnet å sitte i bilstolen på varme dager. Det beskytter også stolen mot smuss, oppkast og eventuelt matsøl.

 

Reisetriller

En reisetrille er en nett og liten vogn som er enkel å ta med seg og tar liten plass. De fleste reisetriller kommer med sittedel og passer derfor fra ca 4-6-månedersalderen dersom liggestillingen er god. Til enkelte reisetriller får man kjøpt små babybager som egner seg i nyfødtperioden. Når barnet kan sitte selv, sitter de fleste godt i en reisetrille.

 

Mange velger å kjøpe seg en reisetrille fordi de ønsker en lettere vogn som er enklere å ta med seg. Skal du kjøre buss fra flyplass eller leie bil, kan det være smart med en vogn som er enkel å slå sammen og som tar liten plass. Mange er også redde for at hovedvognen skal få hard medfart og bli skadet.

 

Reisetriller har stort sett mindre og enklere hjul enn tradisjonelle vogner. Dette gjøre dem lettere, mer kompakte sammenslått og enklere å manøvrere på små og trange flater.

 

Mange ønsker å ta med reisetrillen gjennom sikkerhetskontrollen og helt til gaten når de skal fly. Dette er ingen selvfølge, og dere bør da sjekke med flyplass og flyselskap hva deres praksis er.

 

 

Hovedvognen på ferie

Til de minste velger mange å ta med hovedvognen med babybag som de bruker hjemme. Da har babyen en trygg og kjent soveplass og man har en vogn som (stort sett) er god å trille på de fleste underlag, da de fleste vogner som selges i Norge har større hjul med gode trilleegenskaper samt god demping i understellet.

 

Det er slett ikke sikkert dere skal på en ferie der dere trenger å tenke på størrelsen på vogna eller risikoen med å sende den på fly. På hytta, i fornøyelsespark eller annen aktiv ferie, kan det være veldig deilig å ha med en robust og god vogn, og da primært den vogna dere har investert i som hovedvogn.

 

 

Flyselskapenes retningslinjer om vogn på fly

Skal dere ta med vogn på flytur, bør dere sjekke flyselskapets retningslinjer for vogn på fly. De fleste flyselskapene skriver på sine hjemmesider hvordan de krever at vognen skal pakkes, og hva de eventuelt dekker av skade på vognen. Airshells og Stokke Pram Pack anbefales.

 

Skal du reise med vogn til et lite barn, får du den med gratis hos mange flyselskaper. Er barnet over 2 år, oppgir flere at du må betale for å ta med vognen. Hos Norwegian kan du fritt ta med både barnevogn og bilstol gratis frem til barnet er 11 år.

 

De siste årene har det kommet stadig mindre triller på markedet. Noen tilfredsstiller størrelseskravene til håndbagasje og man har derfor kunnet ta dem med inn i kabinen. Her er det nå strammet inn litt, og en vogn som man tidligere fikk med seg inn i kabinen kan nå bli stoppet ved gaten og plassert med innsjekket bagasje. Det kan skyldes at man har med seg for mange håndbagasjer.

 

En stelleveske er én håndbagasje. Spedbarn har stort sett mulighet til å ha med håndbagasje på 5 kg. En trille kommer ikke innenfor det. Som forelder kan man da heller ikke ha flere håndbagasjer enn en stelleveske eller en vogn. Retten til å ha med vogn gratis, gjelder dersom man sjekker den inn som vanlig bagasje.

 

 

Aktiv ferie

Skal dere reise på fjelltur, er en god bæremeis eller bæresele smart. De minste barna kan fint være med ut på tur fra de er små i en bæresele de sitter godt i. Barnas Hus anbefaler en sele som er utformet riktig ergonomisk for små kropper. Til de fleste bæreselene får man kjøpt vind- og regntrekk slik at babyen kan bæres også i ruskete og kaldt vær. I en bæremeis anbefales det å bruke vindtett tøy på barnet. Det er viktig fordi mange barn sovner godt når de blir båret, og da kan det være vanskelig å kle av eller på.

 

 

Mat og bleier

I mange land er bleier vesentlig dyrere enn i Norge og ofte av en litt annen kvalitet. Vurder derfor om dere vil ta med bleier hjemmefra. Buksebleier kan det være vanskelig å få tak i.

 

Når det gjelder babymat på glass, kan den være annerledes enn her hjemme. I for eksempel Italia er ikke matglassene ferdig blandet. Der kjøper man et lite glass med kjøtt, et lite glass med pasta/poteter/ris og eventuelt et glass med grønnsaker. Dette skal man prøve å kombinere. Kaja Jørgensen i Barnas Hus sier at hun med sine tre barn har slitt med å finne kombinasjoner som barna har likt, og hun har derfor tatt med noen favorittglass hjemmefra.

Sist endret - 08 august 2017