Meny
 
røde lepper

What a Spice Colour Play Lipliner 322/Inglot kr 140, Yves Saint Laurent Beauté 3-in-1 Lip Perfector/KICKS kr 295, Dior Diorific 880 Fascination/Fredrik&Louisa kr 360, IsaDora Lip Desire Sculpting Lipstick Golden Edition Rum Raisin/VITA kr 149. 

 

Foto: Chanel og leverandørene

Perfekte røde lepper

Klassisk, tidløst og moderne.

Sammen med smokey eyes er røde lepper en av de aller mest ikoniske beauty lookene gjennom tidene. Men hva er egentlig historien bak makeupproduktet som er på alles lepper, hvordan finner man den perfekte nyansen og ikke minst - hvordan får man leppestiften til å vare hele kvelden, ja rett og slett hvordan få perfekte røde lepper.

 

Historien til den røde leppestiften er en fortelling uten slutt med kvinnen selv i hovedrollen. Den har nemlig gått fra å være et tegn på selvstendighet til å bli et uttrykk for både skjønnhet, seksualitet og femininitet. For det er lite som får en kvinne til å føle seg mer sexy enn røde lepper. Kanskje ikke så rart da, at et av verdens mest brukte makeupprodukter var varemerket til ikoner som Marilyn Monroe, Judy Garland og Elizabeth Taylor - sistnevnte gikk til og med så langt at hun nektet resten av filmsettet å bruke rød leppestift. Hun ville nemlig være den vakreste i rommet.

 

Å bruke en sterk farge på leppene er langt fra noe nymotens påfunn, men derimot et mange tusen år gammelt kvinnelig rituale som knytter kvinner sammen i en handling av selvtillitt, eleganse og lekenhet. Det handlet ikke nødvendigvis om å tiltrekke seg menn, men i større grad å samhandle med egen kropp og hud som en symbol på egenkjærlighet og ikke minst å skape fellesskap med andre kvinner gjennom sminkeriutaler. 

 

På 1700-tallet var det overklassens menn som sverger til røde lepper under spesielle anledninger, og frimurere som var kjent med alkymi, som for eksempel USAs første president Georg Washington, visste at det siste og helligste symbolet i den alkymistiske prosessen er nettopp rødfargen. For kvinnens del ble de røde leppene først møtt med motmakt - sminke ble nemlig ansett som bedragersk og sminkede kvinner ble oppfattet som hekser som ville lure menn inn i ekteskap. Utover på 1800-tallet ble de røde leppene brukt som et symbol på det motsatte av en seksuelle kvinne. Da tok kvinner på seg rød leppestift for å motsette seg rollen som kjønnsobjekt i en mannsdominert verden. Rødt var revolusjonens farge, og slett ikke forbundet med å være "flink pike" - kanskje en av grunnene til at leppestift fortsatt er forbudt i mange samfunn.

 

I Hollywoods gullalder på 1930-tallet ble leppestift for alvor populært blant kvinner over hele verden, og store kosmetikkmerker som Chanel, Guerlain, Yves Saint Laurent og Elizabeth Arden startet å selge den ikoniske stiften. Varehusene brakte makeup til folket, og man trengte ikke lenger gå på apoteket for å kjøpe produktet under disken. Det var riktignok først under andre verdenskrig at leppestiften ble et tegn på kvinners selvstendighet og et symbol på frihet. Under krigen sørget nemlig den britiske statsministeren Winston Churchill for å opprettholde produksjonen av rød leppestift. Han mente det var bra for moralen og en luksus som alle kvinner skulle ha tilgang til som et tegn på deres selvstendighet, identitet og ikke minst som et symbol på frihet.

Og vips - innen 1950-tallet var den røde fargen bokstavelig talt på alles lepper.

 

I dag er leppestiften elsket av kvinner over hele verden, og er fremdeles en signatur blant moderne ikoner som kjendiser, motebloggere, fashionistas og It-girls. Med sine utallige kapitler og millioner av aktører, kommer historien om leppestiften aldri til å ta slutt, men i stedet bli videreutviklet, omskrevet og fornyet som en fortelling uten slutt, med kvinnene selv  og deres makt, eleganse og evne til å fremheve sine liv med farge i hovedrollen.

 

Den røde leppestiften er med andre ord et must have, og kanskje spesielt for partysesongen. For det er lite sier fest som røde lepper - det er både klassisk, tidløst og moderne.

 

De perfekte røde leppene legger du slik:

1. Tenk tekstur før du velger farge. Det kan nemlig være detaljen som setter prikken over i'en. Vil du ha en med gloss, en matt effekt eller kanskje en med skimmer? Sesongens leppestifter kommer også med velour-effekt - vinterens hotteste trend.

 

2. Den finnes uendelige nyanser av rødt, og det gjelder å finne den fargen som kler deg best. Den perfekte rødfargen kan nemlig både få huden til å gløde og tennene til å se hvitere ut, og feil farge kan ha omvendt effekt. Er du i tvil bør du velge en leppestift i en nyanse mørkere enn din egen leppefarge, eller få hjelp der du handler makeup.

 

3. Underlaget er alt, og leppene må være preppet før du legger leppestift for et resultat som varer. Start med å skrubbe leppene med en mild skrubb for å fjerne døde hudceller. Bruk en leppepomade for å tilføre fukt. Legg et tynt lag med foundation på leppene før du legger leppestift, og legg liplineren for å unngå at fargen blør ut.

 

4. Fyll inn med leppestift på hele leppen. Blott med et papir for å fjerne overflødig farge, og legg enda et lag med leppestift. Husk å ta med deg leppestiften i vesken slik at du kan fylle på i løpet av kvelden. Så kan du spise, drikke og kysse så mye du vil! 

Sist endret - 06 juli 2017