Meny
 
mann i dress og bøker

"Festtaler - for enhver anledning" - ARK kr 248,-

"Talerens lille sleipe" - Norli kr 249,-

Gruer du deg til å holde tale? Her er tipsene for deg!

Skal du holde tale i dåp, konfirmasjon eller bryllup? Det er vanlig å kjenne litt på nerver. Men med gode teknikker og tips blir jobben enklere.

Å tale er en kunst - som kan læres

– Faktisk er det de færreste av oss som bare kan reise seg og holde en spennende tale. Derfor er forberedelse så utrolig viktig, både for å unngå å dumme seg ut, men også for by på noe bra når all oppmerksomhet er rettet mot deg som taler, sier Dag Christensen.

 

Han har skrevet boka ”Festtaler – for enhver anledning” og har mange gode råd for deg som skal tale til dåpsbarnet, konfirmanten eller brudeparet.

 

10 gode råd til taleren

 Her er litt starthjelp. Hvis du ønsker en enda bedre forberedelse, anbefaler vi å ta turen innom en av bokhandelene på Sandvika Storsenter. 

 

1. Begynn forberedelsene i god tid

Skal du for eksempel være forlover i et bryllup, sørg for å starte forberedelsene tidlig.

 

2. Finn ut hvem tilhørerne er

Det er en fin følelse å være taler når poengene sitter, latteren slippes løs og applausen er hjertelig. Men de fleste talere har også opplevd det motsatte, ikke minst når de har feilbedømt forsamlingen. Vær derfor bevisst ditt publikum.

 

3. Samle stoff om den du skal tale til

Du bør starte med å tenke på den du skal tale til, skrive ned stikkord, finne frem de gode kvalitetene hos personen, hva vedkommende har betydd for deg og trekke frem episoder som underbygger personligheten til vedkommende.

 

4. Ikke be om om unnskyldning

Om du sier noe feil eller snubler i ett ord eller liknende, så ikke gjør et poeng ut av det. Si ordet eller setningen på nytt, og gå videre.

 

5. Bruk humor, men ikke vær slem

Du skal ikke more deg på hovedpersonens bekostning. Er du forlover i et bryllup snakker du ikke om at brudgommen er en notorisk rundbrenner med alkoholproblemer som er ekspert på å smugle sprit og snyte på skatten. Det er ikke morsomt, bare sårende.

6. Vær kort, lange taler er kjedelige

En lang tale er som oftest en dårlig tale. Du skal være rimelig briljant for å makte å holde publikums fulle oppmerksomhet i mer enn fem minutter. - Merker du at folk begynner å spise igjen mens du taler, bør du improvisere og korte ned.

 

7. Sørg for poenger som sitter

Er du langt ute i talerekken er risikoen stor for at dine vel planlagte poenger allerede er brukt av andre. Da gjelder det å være forberedt samt å kunne improvisere. Har du en god historie på lur, blir du husket for din humor og dine gode poenger!

 

8. Bruk stemmen, tal klart

Når du har 30 til 100 menneskers oppmerksomhet rettet mot deg er det viktig at du snakker høyt, tydelig og ikke for fort. Vis gjerne forsamlingen at dette har du gledet deg til.

 

9. Øv deg på talen, ikke skjul ansiktet med manuset

Prøvehold talen din for deg selv eller din kjære før selskapet og ha manuset på små kort – ikke store ark. Er talen din på tre til fem minutter har du sannsynligvis laget en rimelig effektiv tale

 

10. Se på den du taler til, men se også ut over forsamlingen

Folk liker å se taleren. For at hele selskapet skal få glede av talen din, er det viktig at du allerede før måltidet har bestemt deg for hvor du vil stå. Dessuten liker folk å høre taleren.

 

NATTÅPENT

Tirsdag 10-24

 

Vi har alt du ønsker deg til 17. mai.
Velkommen til feststemning på Sandvika Storsenter!

Sist endret - 08 mai 2018