Meny
 
Gina

Møt Gina, Sandvika Storsenters =Oslo-selger!

=Oslo-selger Gina gikk fra jobb hos Norsk Godtemplar Ungdom til amfetamin på få år. Hun ble for noen år siden intervjuet av Kari Bu, journalist hos =Oslo. Her har du litt av hennes historie.

Alle mennesker har én ting til felles: vi går på trynet. Mens Gina snakker, er det vanskelig å skjønne at hun har gjort det. Hun var superspeider og søndagsskolens flinkeste jente. Hun fikk hovedroller i amatørteatret og hadde lett for å lære.


- Jeg kan ikke peke på en bestemt årsak. Men på seks år gikk jeg fra sekretærstilling i Norsk Godtemplar Ungdom til amfetamin. Jeg tok veldig avstand fra alle disse ordentlige menneskene i samfunnet, som samtidig løy og bedro. Jeg stilte spørsmål ved alt. Hadde det berodd på intelligens, ville jeg ikke blitt rusmisbruker. Det har med følelser å gjøre, sier Gina.


Føler du at det fins et skille mellom mer og mindre «vellykkede» narkomane? 

 

- Nei. Har du først gått på trynet, er du på trynet. Da er jeg like mye narkoman som alle andre. Bare helse- og sosialvesenet kaller noen altfor ressurssterke til å trenge hjelp. Jeg tror de fleste narkomane er ressurssterke, men ikke når det kommer til følelsene. Følelser overmanner deg så du ikke får brukt ressursene dine.


Gina snakker mye om hvor heldig hun har vært. På skolen var hun teoretisk sterk, og fikk bekreftet at hun kunne noe. Moren var alltid tilstede hjemme, og sørget for en trygg oppvekst i barneårene. Faren ga henne tro på seg selv. Derfor kan hun gå på trynet uten å se på seg selv som mislykket. Det er situasjonen som er mislykket.

Har du først gått på trynet, er du på trynet. Da er jeg like mye narkoman som alle andre.

 

Men, problemer har Gina også hatt nok av. Datteren døde åtte måneder gammel etter en levertransplantasjon. Gina hadde halvannet år igjen på sosialhøyskolen, men mistet morstrygden. Sønnen Tommy som ble født i 1980 var for gammel, sa sosialkontoret, og de finansierte ikke høyskolestudier. Hun måtte avslutte utdanningen og selge leiligheten med stort tap. Som gjeldsslave på gata visste hun ikke sin arme råd.

 

- Jeg hadde ikke selv dårlige foreldre, og jeg synes ikke jeg har vært en dårlig mor. Det betyr ikke at jeg alltid har klart å være bra nok. Alle foreldre er gode og dårlige i perioder. Jeg var nykter i Tommys barndom og tok del i livet hans. Jeg var nok en bevisst mor. Sosialhøyskolen hjalp meg der.


Ginas egen familie gikk i oppløsning i ungdomstiden, men hun vil ikke legge skylden for sine egne problemer på det. Hun innrømmer til nød at mangelen på kjærlighet mellom foreldrene var vanskelig for henne.

 

I dag er Ginas sønn godt voksen, og hun har fått et lite barnebarn, Julie, som hun forguder.

 

Da Gina ble bladselger, la hun straks inn autotrekk fra kontoen sin til Amnesty og Leger Uten Grenser. Hun er samfunnsengasjert, og leser gjerne om revolusjoner og politiske fanger.

Hun er også opptatt av psykisk utviklingshemmede. 

 

Gina lever av å selge =Oslo på Sandvika Storsenter. Hun kommer hver dag feiende inn på senteret med trillevognen sin. Dagen starter alltid med en kaffe hos damene på Olivenlunden, før hun går opp på sin faste plass ved inngangen til p-huset.

 

Stikk innom Gina neste gang du er på senteret, om det bare er for å slå av en prat, eller kjøpe et magasin av henne! 

- Jeg er en ressurssterk jente som går på trynet innimellom avslutter Gina med et smil om munnen.

Sist endret - 19 januar 2018